środa, 13 lutego 2013

Start czyli francuskie przystawki!




Przystawki, to bardzo ważna część uczty. Ma odpowiednio pobudzić kubki smakowe, przygotować ucztujących do dań głównych. W naszym wypadku tak właśnie było... a właściwie musiałyśmy się hamować aby nie skończyć na samych przystawkach. Martyna z http://smakiempisany.blogspot.com/ zaserwowała nam trzy wspaniałe startery. Z pewnością przystawki te na stałe wejdą do naszego menu... w szczególności smażony camembert ... prawda Agata? :-)





Sałatka z camembertem

250g pomidorków koktajlowych
główka sałaty lodowej
2 krążki sera camembert (około 240g)
1 czerwona cebula
2 jajka
bułka tarta
2-3 łyżki żurawiny (ze słoiczka, taka sama jak do mięs)

dressing:
2 łyżki sosu winegret
2-3 łyżki oleju z pestek dyni
łyżka oliwy z oliwek



Każdy krążek camembert'a dzielimy na 8-16 części. Panierujemy w jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Następnie powtarzamy tę czynność, aby dokładniej panierować camembert. Kawałki sera smażymy na głębokim oleju aż panierka się zrumieni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W dużej misce umieszczamy porwaną sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, cebulę posiekaną w krążki oraz camembert. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i dekorujemy żurawiną.





Francuskie tosty koktajlowe

250g startego żółtego sera
150g startej mozzarelli
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 cebuli
ząbek czosnku 
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
pół cebuli czerwonej
1 bagietka




Przygotowanie:
Starte sery mieszamy z dwoma łyżeczkami skórki cytrynowej, jogurtem, czosnkiem  i ćwiartką cebuli posiekaną w kostkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 24h, aby się przegryzło. Przed podaniem bagietkę kroimy na kromeczki. W miseczce mieszamy resztę skórki cytrynowej, posiekaną czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Kromki bagietki grubo posmarowane masą serową układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku około 10-15min. w temp. 180st. Po upieczeniu dekorujemy pietruszkowo-cebulową mieszanką.




Camembert z jabłkiem pod migdałową pierzynką


Składniki:
krążek sera camembert
1 jabłko
łyżka masła
dwie łyżki zmielonych lub rozdrobionych migdałów

Na suchej patelni prażymy migdały. Następnie obieramy jabłko, kroimy je w cienkie plasterki i smażymy na maśle, żeby lekko zmiękło. Odstawiamy do ostudzenia. Camembert kroimy wzdłuż na 3 części. Na pierwszej układamy warstwę jabłek i przykrywamy kolejną. Powtarzamy czynność, przykrywamy ostatnią częścią sera i mocno dociskamy. Dekorujemy uprażonymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz