sobota, 21 września 2013

Bakłażany w sosie pomidoro-czosnkowym

Co prawda sezon na warzywa psiankowate dobiega powoli końca, lecz może ktoś się skusi na tą szybką i smaczną potrawę. Dorota zdecydowanie poleca ten przepis, a my się z tym całkowicie zgadzamy - takie bakłażany można podjadać na okrągło, dlatego też nie mogło zabraknąć ich na stole w czasie Wieczoru Kuchni Gruzińskiej. 


Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym:
300 g bakłażanów
200 g pomidorów,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju,
po pół pęczku natki pietruszki, koperku i bazylii,
czarny zmielony pieprz, czerwona zmielona papryka, sól do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w kostkę lub półplasterki, smażyć na gorącm oleju aż powstanie na nich złocista skórka. Pomidory wyszorować porządnie pod bieżącą wodą i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać. Zieleninę umyć i posiekać. Wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką (ja korzystam z papryki wędzonej w proszku). Zalać przygotowanym sosem bakłażany, odstawić na godzinę, dwie aby się przegryzły.

Smacznego :)))

____________
Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bakłażany, a z tym sosem musiały wyjść pyszne. Pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń