Co prawda sezon na warzywa psiankowate dobiega powoli końca, lecz może ktoś się skusi na tą szybką i smaczną potrawę. Dorota zdecydowanie poleca ten przepis, a my się z tym całkowicie zgadzamy - takie bakłażany można podjadać na okrągło, dlatego też nie mogło zabraknąć ich na stole w czasie Wieczoru Kuchni Gruzińskiej.
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym:
300 g bakłażanów
200 g pomidorów,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju,
po pół pęczku natki pietruszki, koperku i bazylii,
czarny zmielony pieprz, czerwona zmielona papryka, sól do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w kostkę lub półplasterki, smażyć na gorącm oleju aż powstanie na nich złocista skórka. Pomidory wyszorować porządnie pod bieżącą wodą i zetrzeć na grubej tarce
do jarzyn, czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać. Zieleninę umyć i
posiekać. Wymieszać z pomidorami i czosnkiem. Doprawić do smaku solą,
pieprzem i papryką (ja korzystam z papryki wędzonej w proszku). Zalać przygotowanym sosem bakłażany, odstawić na godzinę, dwie aby się przegryzły.
Smacznego :)))
Uwielbiam bakłażany, a z tym sosem musiały wyjść pyszne. Pozdrawiam ; )
OdpowiedzUsuń