niedziela, 22 września 2013

Gruzińska sałatka z ziemniakami

Bardzo interesująca sałatka... Ma ciekawą strukturę, bowiem miękkie ziemniaki kontrastują z chrupiącymi orzechami. Skosztujcie i przenieście się w smak gruzińskich smakołyków. Dla gospodyń sałatkę przygotowała Martyna w ramach Wieczoru Kuchni Gruzińskiej. 


Składniki: 
(źródło przepisu)


30 dag ziemniaków
3 łyżki posiekanych/mielonych orzechów włoskich
1 duża czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
pęczek koperku
2 łyżki stołowe oliwy extra virgin + kilka kropel do skropienia ziemniaków
1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni
1 łyżka stołowa soku z cytryny
sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gotowe ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i układamy w misce. Skrapiamy je oliwą, posypujemy słodką papryką  i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ziemniaki łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz orzechami. Doprawiamy do smaku oraz polewamy oliwą, olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!



____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz