Bardzo interesująca sałatka... Ma ciekawą strukturę, bowiem miękkie ziemniaki kontrastują z chrupiącymi orzechami. Skosztujcie i przenieście się w smak gruzińskich smakołyków. Dla gospodyń sałatkę przygotowała Martyna w ramach Wieczoru Kuchni Gruzińskiej.
Składniki:
(źródło przepisu)
30 dag ziemniaków
3 łyżki posiekanych/mielonych orzechów włoskich
1 duża czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
pęczek koperku
2 łyżki stołowe oliwy extra virgin + kilka kropel do skropienia ziemniaków
1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni
1 łyżka stołowa soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki
gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Gotowe ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i układamy w misce.
Skrapiamy je oliwą, posypujemy słodką papryką i wstawiamy na godzinę
do lodówki. Po tym czasie ziemniaki łączymy z drobno posiekaną cebulą,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz
orzechami. Doprawiamy do smaku oraz polewamy oliwą, olejem z pestek dyni
i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!
____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz