czwartek, 12 września 2013

Lawasz

Nadal pozostajemy w klimacie wypieków, więc tym razem mamy dla Was przepis na lawasz. Lawasz nie jest typową gruzińską potrawą, bowiem jest to ormiański chlebek, wypiekany także w wielu innych krajach m.in. w: Armenii, Iranie oraz Azerbejdżanie. Do oryginalnego lawaszu nieco mu brakuje, bowiem w domu nie dysponujemy  specjalnym piecem, w którym się go powinno wypiekać. Ale jak na domowe warunki, chrupiące placki, które przygotowała dla nas Martyna smakowały bardzo dobrze. 




Składniki: 

2 szklanki mąki pszennej typ 550
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki miękkiego masła
sól



do podania:  

sos lutenica na bazie grillowanych pomidorów i pieczonej papryki
(lub wedle uznania inny dip/sos/gruziński adżapsandal)

Przygotowanie:


Masło rozpuszczamy. Zostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z wodą, solą oraz letnim masłem. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części (3 lub 4) i rozwałkowujemy na cienkie placki podsypując mąką. Gotowe placki smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu). Lawasz smaży się bardzo szybko, więc od razu gdy pojawią się pęcherzyki powietrza należy go obracać. Nie smażymy placków zbyt długo, bo zrobią się łamliwe i suche. Podajemy od razu po usmażeniu. Przechowujemy pod lnianą ściereczką. Gdy placki obeschną możemy je spryskać delikatnie wodą, by odzyskały elastyczność. Podajemy z sosami, dipami lub gruzińskim adżapsandalem. Smacznego!
____________
Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz