Nadal pozostajemy w klimacie wypieków, więc tym razem mamy dla Was przepis na lawasz. Lawasz
nie jest typową gruzińską potrawą, bowiem jest to ormiański chlebek,
wypiekany także w wielu innych krajach m.in. w: Armenii, Iranie oraz
Azerbejdżanie. Do oryginalnego lawaszu nieco mu brakuje, bowiem w domu nie dysponujemy specjalnym piecem, w którym się go powinno wypiekać. Ale jak na
domowe warunki, chrupiące placki, które przygotowała dla nas Martyna smakowały bardzo dobrze.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 550
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki miękkiego masła
sól
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki miękkiego masła
sól
do podania:
sos lutenica na bazie grillowanych pomidorów i pieczonej papryki
(lub wedle uznania inny dip/sos/gruziński adżapsandal)
(lub wedle uznania inny dip/sos/gruziński adżapsandal)
Przygotowanie:
Masło
rozpuszczamy. Zostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z wodą, solą oraz
letnim masłem. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze
wodę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na pierogi.
Wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Następnie ciasto
dzielimy na mniejsze części (3 lub 4) i rozwałkowujemy na cienkie
placki podsypując mąką. Gotowe placki smażymy na mocno rozgrzanej,
suchej patelni (bez tłuszczu). Lawasz smaży się bardzo szybko, więc od
razu gdy pojawią się pęcherzyki powietrza należy go obracać. Nie smażymy
placków zbyt długo, bo zrobią się łamliwe i suche. Podajemy od razu po
usmażeniu. Przechowujemy pod lnianą ściereczką. Gdy placki obeschną
możemy je spryskać delikatnie wodą, by odzyskały elastyczność. Podajemy z
sosami, dipami lub gruzińskim adżapsandalem. Smacznego!
____________
Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz