sobota, 31 sierpnia 2013

Chaczapuri po adżarsku

Jako, że chaczapuri jest w Gruzji nieodłączną częścią każdego nakrytego do posiłku stołu, na naszym, w trakcie Wieczoru Kuchni Gruzińskiej także nie mogło zabraknąć tego tradycyjnego wypieku. Istnieje ponad 100 przepisów na chaczapuri, a mimo to w każdym zakątku Gruzji jest przyrządzane inaczej. Każda gruzińska gospodyni przygotowuje je na swój własny sposób. Adżarskie chaczapuri wyglądają jak łódeczki z serem i jajkiem. W takiej właśnie formie przygotowała je dla nas Dorota.  


Składniki:
ciasto:
500 ml jogurtu maconi (u Doroty jogurt śródziemnomorski),
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 kropla wódki (do gaszenia sody),
4 - 4 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżki cukru,
szczypta soli

nadzienie:

600 dkg sera delikatnego żółtego,
2 żółtka,
2 łyżki przetopionego masła,
8 jajek,
8 łyżek masła śmietankowego

dodatkowo:
rozkłócone jajko do smarowania placuszków 

Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać do nich jogurt maconi, wymieszać i dodać sodę oczyszczoną gaszoną wódką, a następnie ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, zagnieść delikatne, gładkie i lekkie ciasto.
Ciasto podzielić na 8 części.
 
Nadzienie:
Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, wlać do niego masło i żółtka, wymieszać. Nadzienie dokładnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na owalny placuszek. Nakładać nadzienie i zwijać wąskie brzegi w szpic, nadając owalowi kształt łódeczki.
Chaczapuri ostrożnie przenieść na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem, zapiec około 15 minut w temperaturze 210 stopni.
Po tym czasie bułeczki wyjąć z piekarnika, na środek każdej wbić jajko tak, aby nie uszkodzić żółtka i wstawić z powrotem do piekarnika na 1 - 2 minuty, aby białko się ścięło. Żółtko powinno pozostać płynne.

Gotowe chaczapuri powinno podawać się zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące.
Smacznego !!


____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

2 komentarze: