wtorek, 6 sierpnia 2013

Słodka papryka nadziewana pastą orzechową

Gospodynie, a w szczególności Marta, która przygotowała tą potrawę, zapraszają wszystkich do skosztowania niezwykłej przystawki. Zielona, słodka papryka nadziewana pastą orzechową. Czyż sam opis nie jest już wystarczająco zachęcający? 


Przystawka była podawana w ramach wieczoru gruzińskiego Wrocławskich Gospodyń Miejskich. Przepis był zaczerpnięty ze wspaniałej strony o Gruzji, w tym także o kuchni gruzińskiej - http://obliczagruzji.monomit.pl/.


Składniki: 

zielona, słodka papryka – 2, 3 sztuki,
czosnek – 2-3 ząbki, 
orzechy włoskie lub laskowe – 1 szklanka,
przyprawy do smaku: sól morska, pieprz, kolendra,
natka kolendry, cząbru, bazylii, pietruszki (do wyboru),
ostra papryczka do sosu (opcjonalnie), 
ocet winny  (1-2 łyżki),

Początkowo kroimy paprykę na kawałki (ilość i wielkość nie mają znaczenia), usuwamy nasiona i wrzucamy na osolony wrzątek. Papryka powinna się gotować ok. 15-20 minut. Jeśli jest już miękka, oznacza to, że możemy ją odcedzić i ostudzić.

Zabieramy się za przygotowanie pasty orzechowej. Jeśli planujecie przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem to polecamy przygotować pastę dzień wcześniej i schować ją do lodówki. Uwierzcie nam, jej smak jest wtedy o wiele bardziej wyrazisty.

Orzechy, czosnek, zieleninę rozetrzeć w blenderze lub w malakserze. Dodać przyprawy, a na koniec ocet winny. Jeśli lubicie ostre smaki to polecamy dodać także ostrą papryczkę. Pasta konsystencją powinna przypominać śmietanę. Jeśli jest zbyt gęsta, można do niej dodać kilka łyżeczek przegotowanej wody.

Przed podaniem nafaszerować ugotowaną paprykę pastą orzechową. Poniżej znajdziecie naszą propozycję podania, tego jakże kuszącego dania :). 

____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu wypróbować jakiś gruziński przepis! Ten zapowiada się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sam tytuł zachęca do skosztowania :) naprawdę ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń