czwartek, 8 sierpnia 2013

Ogórki małosolne z estragonem na sposób gruziński

Tym razem Dorota zaprasza na swoją potrawę rodem z kuchni gruzińskiej - ogóreczki małosolne.. doskonałe do chlebka, do kieliszka wódeczki lub jako samodzielna przekąska.

Gospodynie rekomendują ten przepis, bo ogóreczki znikały ze słoika w trybie natychmiastowym!



Składniki:
5 kilo ogórków,
5 ogromnych baldachimów kopru z nasionami,
1 małe opakowanie estragonu lub 4 łyżeczki (jeśli ktoś woli mniej - odbiera wedle gustu),
2-3 ząbki czosnku (ja daję ok 5 małych),
50 g soli

Przygotowanie:
Ogórki umyć, zalać lodowatą wodą i pozostawić na 2-3 godziny w zimnym miejscu (może to być lodówka). 

Do rondla wlać 7 litrów wody, dodać sól, umyty koper i estragon. Zagotować.
Czosnek obrać z wierzchnich łupek (te spodnie zwykle zostawiam, nadają ostrość i smak), rozgnieść dłonią.

Przygotowane ogórki nakłuć widelcem, włożyć do szklanego słoja, zalać gorącą marynatą, poczekać, aż słój ostygnie, po czym przenieść go w chłodne miejsce. 

Ogórki będą nadawać się do spożycia po upływie doby, jednak najlepsze są po około 48 godzinach od przygotowania.

Życzymy smacznego!

____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz