środa, 14 sierpnia 2013

Pasta z pieczonego bakłażana

Dziś znów Dorota zaprasza Was na smakołyk rodem z kuchni gruzińskiej - przepyszną pastę z pieczonego bakłażana. Delikatna, a zarazem nieco ostra i egzotyczna w smaku... doskonała wegetariańska przekąska. Nada się zarówno do typowo gruzińskich wypieków: chaczapuri, lawasz (przepisy wkrótce), jak i do chleba lub jako dip. Gospodyniom bardzo smakowała w trakcie Wieczoru Kuchni Gruzińskiej, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania!



Składniki:
1 sporej wielkości bakłażan
2 łyżki pasty sezamowej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
na czubek łyżeczki czerwona słodka papryka


Przygotowanie:
Bakłażana przekrajmy na pół, skrapiamy nieco olejem i (wykorzystując np. piekarnik) opiekamy przez kilkanaście minut. Opieczonego bakłażana wydrążamy do miseczki, dodajemy przyprawy, posiekany czosnek i wszystko razem blendujemy na pastę. Na koniec można dodać drobno posiekane liście kolendry lub koperku, mieszamy łyżeczką. Smacznego!


____________
Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz