Składniki:
bakłażan,
oliwa do smażenia,
czosnek – 2-3 ząbki,
orzechy włoskie lub laskowe – 1 szklanka,
przyprawy do smaku: sól morska, pieprz, kolendra,
natka kolendry, cząbru, bazylii, pietruszki (do wyboru),
ostra papryczka do sosu (opcjonalnie),
ocet winny (1-2 łyżki),
pestki granatu (garść)
pestki granatu (garść)
Przygotowanie:
Bakłażan umyj i pokrój wzdłuż na plastry. Plastry bakłażana posyp solą i odstaw na kilka minut (stracą wtedy gorycz). Następnie wypłucz je pod wodą. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż bakłażany kilka minut aż będą mocno rumiane. Wyjmij je i odsącz na ściereczce nadmiar oleju.
Zabieramy się za przygotowanie pasty orzechowej. Jeśli planujecie przygotować tą potrawę z wyprzedzeniem to polecamy przygotować pastę dzień wcześniej i schować ją do lodówki. Uwierzcie nam, jej smak jest wtedy o wiele bardziej wyrazisty.
Orzechy, czosnek, zieleninę rozetrzeć w blenderze lub w malakserze. Dodać przyprawy, a na koniec ocet winny. Jeśli lubicie ostre smaki to polecamy dodać także ostrą papryczkę. Pasta konsystencją powinna przypominać śmietanę. Jeśli jest zbyt gęsta, można do niej dodać kilka łyżeczek przegotowanej wody.
Przed podaniem posmaruj przestygnięte plastry bakłażana pastą. Najlepiej wyglądają i smakują zwinięte w roladki i posypane pestkami granatu.
Przed podaniem posmaruj przestygnięte plastry bakłażana pastą. Najlepiej wyglądają i smakują zwinięte w roladki i posypane pestkami granatu.
____________
Zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Bardzo ciekawa przekąska z bakłażana. Zapraszam z nią do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń