wtorek, 27 sierpnia 2013

Gruzińskie kruche ciasteczka z orzechami i miodem

Gdybyśmy miały wybrać faworyta Wieczoru Kuchni Gruzińskiej, to zostałyby nim te ciasteczka. Były to jedyne słodkości jakie znalazły się w menu, lecz naprawdę bardzo smaczne. Gruzińskie ciasteczka przygotowała dla nas Martyna, bazując na przepisie od obliczagruzji.



Składniki:
250g masła
250ml śmietany 12%
2-3 szklanki mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka cukru waniliowego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej + płaska łyżeczka octu winnego do jej zgaszenia*
1 szklanka mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (można użyć także migdałów lub orzechów laskowych)
3 łyżki stołowe miodu akacjowego
1 łyżka stołowa cukru

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. 3 łyżki stołowe roztopionego masła odkładamy do nadzienia, a pozostałą część mieszamy powoli ze śmietaną (aby uniknąć zważenia najlepiej dodać trochę letniego masła do śmietany, a potem całość dolać do reszty masła). Do mieszanki masła i śmietany dodajemy cukier waniliowy, sodę zgaszoną octem oraz przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie przygotowujemy nadzienie z mielonych orzechów, wymieszanych z cukrem, miodem oraz roztopionym masłem. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. Ciasto dzielimy na kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą rozwałkowujemy na owalny placuszek (im cieńszy tym lepszy). Na każdym placuszku rozprowadzamy łyżką nadzienie orzechowe (niezbyt grubą warstwę), a następnie zwijamy placuszki w podłużne rurki (ja dodatkowo zawinęłam im brzegi, by przypominały półksiężyce). Rurki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasteczka nabiorą złotawego koloru. Smacznego!

*Czym jest gaszenie sody?
Gaszenie sody octem, polega na tym, że na daną ilość sody, dodajemy taką samą ilość octu. Proces ten najlepiej wykonywać nad miską, w której znajdują się składniki na ciasto, bowiem soda z octem bardzo mocno się pieni. Pianę natychmiast dodajemy do ciasta i mieszamy. Gaszenie jest procesem koniecznym, gdy do pieczenia używamy tylko sody oczyszczonej. Aby ciasto na sodzie wyrosło, powinno zawierać w sobie składniki o kwaśnym PH (np. ocet, sok z cytryny).
 
 
____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
 
 
 

2 komentarze:

  1. Świetne, uwielbiam takie bakaliowe wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie się prezentują:) bardzo interesująca ta strona o Gruzji:)

    OdpowiedzUsuń