Gdybyśmy miały wybrać faworyta Wieczoru Kuchni Gruzińskiej, to zostałyby nim te ciasteczka. Były to jedyne słodkości jakie znalazły się w menu, lecz naprawdę bardzo smaczne. Gruzińskie ciasteczka przygotowała dla nas Martyna, bazując na przepisie od obliczagruzji.
Składniki:
250g masła
250ml śmietany 12%
2-3 szklanki mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka cukru waniliowego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej + płaska łyżeczka octu winnego do jej zgaszenia*
1 szklanka mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (można użyć także migdałów lub orzechów laskowych)
3 łyżki stołowe miodu akacjowego
1 łyżka stołowa cukru
Przygotowanie:
Masło
roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. 3 łyżki stołowe roztopionego
masła odkładamy do nadzienia, a pozostałą część mieszamy powoli ze
śmietaną (aby uniknąć zważenia najlepiej dodać trochę letniego masła do
śmietany, a potem całość dolać do reszty masła). Do mieszanki masła i
śmietany dodajemy cukier waniliowy, sodę zgaszoną octem oraz przesianą
mąkę. Delikatnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie
przygotowujemy nadzienie z mielonych orzechów, wymieszanych z cukrem,
miodem oraz roztopionym masłem. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce.
Ciasto dzielimy na kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą
rozwałkowujemy na owalny placuszek (im cieńszy tym lepszy). Na każdym
placuszku rozprowadzamy łyżką nadzienie orzechowe (niezbyt grubą
warstwę), a następnie zwijamy placuszki w podłużne rurki (ja dodatkowo
zawinęłam im brzegi, by przypominały półksiężyce). Rurki przekładamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w
temperaturze 200 stopni, aż ciasteczka nabiorą złotawego koloru.
Smacznego!
*Czym jest gaszenie sody?
Gaszenie
sody octem, polega na tym, że na daną ilość sody, dodajemy taką samą
ilość octu. Proces ten najlepiej wykonywać nad miską, w której znajdują
się składniki na ciasto, bowiem soda z octem bardzo mocno się pieni.
Pianę natychmiast dodajemy do ciasta i mieszamy. Gaszenie jest procesem
koniecznym, gdy do pieczenia używamy tylko sody oczyszczonej. Aby ciasto
na sodzie wyrosło, powinno zawierać w sobie składniki o kwaśnym PH (np.
ocet, sok z cytryny).
____________
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Świetne, uwielbiam takie bakaliowe wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńsmacznie się prezentują:) bardzo interesująca ta strona o Gruzji:)
OdpowiedzUsuń